Prognose maken

Prognoses maken

Prognose-instellingen configureren

In eerste instantie moet een gebruiker met een beheerdersprofiel de prognose-instellingen van het bedrijf configureren in het Zoho CRM-account. De instellingen omvatten:

• Doelperiode van prognose (maandelijks of driemaandelijks).
  • De beginmaand van het boekjaar.
  • Veldwaarden gebaseerd op de prognosedoelen die zijn ingesteld.
    Zorg ervoor dat u de velden hebt gemaakt op basis van uw bedrijfsvereisten.

Prognose-instellingen configureren

1. Klik in de module Prognose op Instellingen weergeven .
  2. Klik in het pop-upvenster Prognose-instellingen op Bewerken.
  3. Wijzig op de pagina Prognose-instellingen de doelperiode, fiscale beginmaand, fiscaal jaar en doelveld volgens uw vereisten.
    Houd er rekening mee dat de prognosehiërarchie niet kan worden gewijzigd.
  4. Klik op Opslaan en bevestig uw wijzigingen.

Fiscaal jaar instellen

De eerste instelling die moet worden geconfigureerd bij het voor de eerste keer maken van een prognose, is het fiscale jaar. Afhankelijk van de financiële cyclus van uw bedrijf kunt u de maand opgeven waarop het boekjaar begint.

Fiscaal jaar instellen

1. Klik op het [Instellingen-pictogram] en klik op Instellingen > Algemeen > Bedrijfsgegevens > Fiscaal jaar.
  2. Selecteer op de pagina Fiscaal jaar de beginmaand van het fiscale jaar in de vervolgkeuzelijst.
  3. Kies Beginmaand of Eindmaand.
  4. Klik op Opslaan.

Opmerking

• Het fiscale jaar is standaard geconfigureerd als januari tot december.
  • Stel dat uw fiscale jaar begint in april 2013 en eindigt in maart 2014. Als u ervoor kiest het fiscale jaar een naam te geven op basis van de beginmaand, wordt de naam van het jaar weergegeven als 2013 (in rapporten en andere vermeldingen) en als u ervoor kiest het fiscale jaar een naam te geven op basis van de eindmaand, wordt de naam van het jaar weergegeven als 2014.

Prognoses maken

Prognoses worden gemaakt om iedereen in het salesteam, en hun managers, te helpen, die kansen hebben toegewezen gekregen.

Opmerking

• Standaard is de persoon die de prognose maakt de eigenaar.
  • U kunt prognoses maken voor elk kwartaal van het fiscale jaar.
  • U kunt slechts eenmaal prognoses voor een specifiek kwartaal maken. U kunt echter de bestaande prognosegegevens wijzigen.
  • U kunt de velden in de prognosemodule niet aanpassen.

Prognoses maken

1. Klik in de module Prognose op Prognose maken.
  2. Selecteer op de pagina Prognose maken het jaar en het kwartaal (of de maand) in de betreffende keuzelijsten.
  3. Geef in de sectie Prognosegegevens de volgende gegevens op:
    • Voer het doel in.
      U kunt ook doelen instellen voor subhiërarchieën, manager van elke subhiërarchie en afzonderlijke gebruikers in de hiërarchie en subhiërarchie.
      De hiërarchie kan op basis van rollen of op basis van rayon zijn.
  4. Klik op Opslaan.

Prognoses koppelen aan andere records

Zodra de prognose is gemaakt, kunt u elke maand deals toevoegen. Wanneer de deal wordt gesloten, wordt deze automatisch weergegeven onder de prognosehistorie. Alle gemaakte deals worden weergegeven onder de maandelijkse prognoselijst van elke afzonderlijke salesvertegenwoordiger voor follow-up.
Op de pagina Prognosegegevens worden de volgende gegevens weergegeven:

• Lijst met deals voor elke maand: Hier worden de lijst met deals, de bijbehorende accounts en de bijbehorende prognosegegegevens voor de maand weergegeven. U kunt ook nieuwe deals toevoegen aan de maand.
  • Prognosehistorie: Geeft de details van de prognose met de totale quota en de details van het gesloten bedrag weer.

Overschakelen naar nieuwe prognose

Dit is wat "nieuw" is in de nieuwe prognoses

• Maak prognoses op basis van rolhiërarchie of rayonhiërarchie.
  • Volg de prestaties van individuele rollen/rayons in de hiërarchie.
  • Volg de prestaties van elke gebruiker in een rol/rayon.
  • Kies tussen de maandelijkse of driemaandelijkse prognoseopties.
  • Stel doelen voor subrollen en de gebruikers ervan in de hiërarchie in zodra de prognose is gemaakt.
  • Kies uw prognosedoel in een willekeurig numeriek veld in de module Deals. In de oude prognoses is het gebaseerd op het veld Bedrag.
  • Stel verkoopdoelen in voor alle gebruikers in uw rol als u de rolmanager bent.
  • Stel individuele doelen in voor rolmanagers en de andere gebruikers in de rol, los van een algemene verkoopdoel voor de rol.
  • Navigeer eenvoudig naar de vereiste gegevens.
  • Gebruik de optie Berekenen om de status van de prognose voor een bepaalde maand/kwartaal te berekenen. Het berekent het bereikte doel, het aantal behaalde doelen, het aantal pijplijnen, deals in de pijplijn, tekorten in de pijplijn, enz.
  • Ontvang een melding wanneer de beoogde prognose niet overeenkomt. Het doelbedrag van de rol is bijvoorbeeld USD 10000 en de doelstellingen voor de subrollen zijn USD 5000 en USD 4000. In dit geval wordt u in één keer op de hoogte gebracht van een afwijking van USD 1000 in het doel.
  • Identificeer de Star Performers in uw team met de Star-indicatoren.
  • Blijf op de hoogte van tekorten in de pijplijn. Weet welk percentage van het streefbedrag niet in de pijplijn zit voor een bepaalde maand/kwartaal.
  • U kunt er zeker van zijn dat de verkoopdoelen voor een bepaalde rol worden bijgehouden voor referentie, zelfs wanneer een gebruiker van de ene rol naar de andere wordt verplaatst.

Bij het inschakelen van de nieuwe prognose

• ‘Beste geval’ en ‘Vastgelegde bedrag’ zijn niet beschikbaar. In plaats daarvan moet u andere parameters berekenen, zoals streefbedrag, bereikte hoeveelheid, pijplijnpotentieel, doel bereikt in percentage, enz. Zie ook Nieuwe prognoses op basis van rollen
  • De bestaande prognoses worden verwijderd. U hebt geen toegang tot de prognoses voor de voorgaande maanden.
  • Prognosehistorie (een historie van wijzigingen in prognoses) wordt niet bijgehouden.