Prognose gebaseerd op rayon

Prognoses op basis van rayonhiërarchie

Prognoses in Zoho CRM zijn standaard gebaseerd op rolhiërarchie. Als u echter prognoses voor rayonbeheer inschakelt, worden deze gebaseerd op de rayonhiërarchie. Rayonbeheer in Zoho CRM is een systeem waarmee klantaccounts worden gegroepeerd op basis van een gedefinieerde set criteria. Hierdoor kunnen klantaccounts eenvoudig worden gedeeld tussen salesteams van uw bedrijf. Zie ook Rayonbeheer

• Gebruikers met een beheerdersprofiel kunnen prognoses maken.
  • Rayonmanagers kunnen doelen stellen voor hun rayon, subgebied en de gebruikers daarbinnen.
  • Een gebruiker kan verschillende doelen hebben ingesteld voor elk rayon waartoe hij behoort, in tegenstelling tot prognoses in de rolhiërarchie, waarvoor slechts één doel per rol is toegestaan.

Beschikbaarheid

Toestemming vereist: Alleen beschikbaar als de functie Rayonbeheer is ingeschakeld.

De prognose-instellingen van het bedrijf configureren

In eerste instantie moet een gebruiker met een beheerdersprofiel de prognose-instellingen van het bedrijf configureren in het Zoho CRM-account. De instellingen omvatten:

• Doelperiode van prognose (maandelijks of driemaandelijks).
  • De beginmaand van het boekjaar.
  • Veldwaarden gebaseerd op de prognosedoelen die zijn ingesteld.
    Zorg ervoor dat u de velden hebt gemaakt op basis van uw bedrijfsvereisten.

Opmerking

• U kunt slechts eenmaal een prognose maken voor een specifiek kwartaal/maand. U kunt de bestaande prognosedetails echter wijzigen.

Prognoses maken op basis van rayonhiërarchie

Wanneer u Territoria inschakelt, kunt u prognoses maken op basis van de rayonhiërarchie van uw bedrijf. Als deze optie is ingeschakeld, worden alle bestaande prognoses verwijderd.

• Elk rayon kan slechts één prognose hebben voor elk(e) kwartaal/maand.
  • Een manager kan worden toegewezen aan elk rayon, als de manager van het bovenliggende rayon de eigenaar is van het rayon.
  • Elke gebruiker kan meerdere prognosedoelen hebben, één voor elk rayon waartoe de gebruiker behoort.
  • Alleen rayonmanagers en gebruikers met een beheerdersprofiel kunnen prognoses maken. Gebruikers kunnen geen doel voor zichzelf instellen.
  • Rayonmanagers kunnen zelf doelen stellen. Als de leidinggevende van de rayonmanager het doel wijzigt, kan de rayonmanager dit niet wijzigen.
  • Als er drie niveaus voor de rayonhiërarchie zijn, kan de manager met alleen een rayonmanager op het eerste niveau het volgende doen:
    • Prognosedoelen instellen voor het eerste en tweede niveau bij het maken van een prognose voor een maand/kwartaal.
    • Prognosedoelen voor het derde niveau instellen zodra de prognose is gemaakt. De rayonmanager moet naar het derde niveau gaan om doelen voor de gebruikers vast te stellen.
  • Als een rayon geen manager heeft, kan de manager van het bovenliggende gebied in de hiërarchie doelen stellen voor de gebruikers in de subgebieden.
  • U kunt prognoserapporten maken op basis van territoria.

Een prognose maken voor een kwartaal/maand

1. Ga naar de module Prognoses.
  2. Klik op het pictogram Prognose maken.
    Het pictogram Prognose maken is niet beschikbaar wanneer u voor de eerste keer een prognose maakt.
  3. Selecteer het veld Territorium in de vervolgkeuzelijst.
  4. Selecteer de maand/het kwartaal en het jaar in de vervolgkeuzelijsten.
    Er wordt een prognose gemaakt voor het geselecteerde kwartaal/de geselecteerde maand.
  5. Geef de verkoopdoelstelling voor de maand/het kwartaal op.
  6. Geef het doel op voor subgebieden (de subgebieden van het volgende niveau).
    U kunt het algemene doel voor het rayon en ook het doel voor de rayonmanager opgeven. Wanneer u deze prognose maakt, kunnen doelen voor andere gebruikers in deze territoria en subgebieden worden ingesteld.
  7. Geef het doel voor elke gebruiker op.
    Alleen de gebruikers in het hoogste rayon van de hiërarchie worden weergegeven. Als u doelen wilt instellen voor gebruikers in andere territoria, moet u naar elk niveau in de hiërarchie van het rayon gaan. Zie ook Prognoses weergeven
  8. Klik op Opslaan.

Doelen instellen voor subgebied en de bijbehorende gebruikers

U kunt naar elk subgebied gaan en doelen stellen voor de subgebieden, de managers en gebruikers. De doelen voor subgebieden en de managers kunnen worden ingesteld op het moment dat de prognoses worden gemaakt. Als u echter geen doel voor hen hebt ingesteld, kunt u dat nog steeds doen door de subgebieden te bewerken.

Doel instellen voor subgebieden

1. Selecteer in de module Prognose de maand / het kwartaal en het jaar in de betreffende vervolgkeuzelijst om de prognosedetails te bekijken.
  2. Klik op de naam van het Subgebied om naar het volgende niveau van de prognosedoelen te gaan.
  3. Klik op de koppeling Bewerken voor de sectie die u wilt wijzigen.
    U kunt de doelen voor territoria, rayonmanagers of gebruikers bewerken op basis van uw toegangsrechten.
  4. Klik op Opslaan.

Prognoses bekijken

Prognoseterminologieën

• Doel - Verkoopdoel dat is ingesteld. Je kunt doelen instellen voor rayons, subgebieden, rayonmanagers en gebruikers.
  • Behaald - Dit is het gesloten potentiële aantal voor elk rayon en de subgebieden. Het omvat ook de potentiële klanten die eigendom zijn van gebruikers die geen deel uitmaken van het rayon.
  • Pijplijnpotentieel - Verwachte hoeveelheid potentiële klanten in de pijplijn voor de maand/het kwartaal. Het omvat ook de potentiële klanten die eigendom zijn van gebruikers die geen deel uitmaken van het rayon.
  • Doel bereikt in % - Percentage van doel dat is bereikt.
  • Tekortin % - Percentage van het streefgetal dat niet in de pijplijn zit voor de maand/het kwartaal.
  • Doelmismatch - Wanneer het totale streefgetal en de som van individuele doelen voor de subgebieden en de bijbehorende gebruikers niet overeenkomen.
  • Star Performers - Rollen en gebruikers die het doel hebben bereikt en het doel hebben overschreden.
  • Doel niet ingesteld - Dit is zichtbaar naast het prognosedoel van het rayon, de manager of gebruikers in het rayon, wanneer het doel niet is ingesteld.
  • Pictogram van manager - De rayonmanager wordt aangegeven met een pictogram (zie bovenstaande afbeelding).

Rekenopties

Er zijn twee opties om het streefbedrag, het behaalde bedrag, het pijplijnaantal, het pijplijnpotentieel, het behaalde doel in percentage, het tekort in percentage en het niet-overeenkomende doel te berekenen wanneer u de prognose voor een maand/kwartaal bekijkt.

• Berekenen - Berekent de prognosecijfers voor het rayonniveau dat u momenteel bekijkt.
  • Alles berekenen - Berekent de prognosecijfers voor alle territoria en subgebieden.

Klik door de prognose

Op basis van de rayons waar u deel van uitmaakt, kunt u de prognosedetails bekijken en de prognosedoelen van andere niveaus in de hiërarchie van het rayon doorklikken. In Zillum Inc. hebben gebruikers in het gebied Zillum Sales (het grootste rayon in de hiërarchie) bijvoorbeeld toegang tot alle prognosedoelen die zijn gesteld voor andere subgebieden en gebruikers. Gebruikers in een subgebied hebben echter mogelijk alleen toegang tot hun individuele doelen en het doel dat voor hun rayon is ingesteld.

• Behaald - Klik om de gesloten-gewonnen potentiële klanten te bekijken die hebben bijgedragen aan het bereiken van de doelstelling.
  • Aantal behaalde doelen - Geeft het aantal gewonnen deals voor de maand/het kwartaal weer.
  • Pijplijnaantal - Geeft het aantal deals aan dat naar verwachting de sluitingsdatum binnen deze maand/dit kwartaal zal hebben.
  • Pijplijnpotentieel - Klik om de potentiële klanten in de pijplijn voor de maand/het kwartaal weer te geven.
  • Rayon - Klik hierop om naar het volgende niveau in de hiërarchie van het rayon te gaan en de doelen weer te geven die voor het rayon zijn ingesteld.
  • Gebruikers: Klik om naar het volgende niveau te gaan en de doelen te bekijken die voor de gebruiker zijn ingesteld.